Populära idrottsgrenar bland ungdomar

Innebandy är den sport som växer snabbast bland unga och är nu den näst populäraste efter den ohotade fotbollen. Innebandy har på kort tid utvecklats till en folksport och förklaringen är enkel: det är billigt och okomplicerat att spela - du behöver bara ett par skor och en klubba. Klassiska ungdomssporter som ridning och hockey har det däremot svårare: ishockey har tappat 20 procent av ungdomarna och ridning har minskat med 40 procent i utövare.

Här är de populäraste tävlingsidrotterna år 2013, avseende  barn och ungdomar 6-25 år

1. Fotboll

Fortfarande den i särklass populäraste idrotten med över 400 000 utövare.

2. Innebandy

Liksom fotboll en enkel och billig sport att utöva. Har på grund av det dragit till sig många av de ungdomar som tidigare spelade hockey. Cirka 180 000 utövare.

3. Löpning/joggning

Ännu en aktivitet där du kan få motion till en låg kostnad. Ett par bra löparskor är det enda du behöver. Beräknas ha runt 90 000 utövare.

4. Friidrott

Höjdhopp, stavhopp, längdhopp, kula, diskus, spjut, slägga och löpning i allt från 100 till 10 000 meter. Här finns mycket att prova på. Kräver dock erfarna ledare och helst en idrottsanläggning. Utövas av ca 75000 barn och ungdomar.

5. Dans (alla kategorier)

Det finns klubbar för modern dans på många av de större orterna och ibland även cheerleading och folkdans. Totalt beräknas det finnas 65000 utövare.

6. Ishockey

Trots att hockeyn har tappat är det ändå en av de populäraste sporterna med ca 55 000 aktiva.

Övriga populära ungdomsidrotter

  1. Handboll
  2. Basket
  3. Skidor, längd
  4. Ridning

 

Källa: Riksidrottsförbundet