Rätt kläder för utomhusträning

Utomshusträning under vinter och höst ställer högre krav på dina träningskläder än på sommaren. Vad ska du satsa på när du ska shoppa träningskläder för den kallare delen av året?

Bra jacka

En träningsjacka ska inte vara byltig eller för tjock, den ska inte hindra dina rörelser. En tunnare, fodrad jacka duger väl. Värmen bygger du upp under träningspasset och plaggen under jackan kommer att hjälpa dig att hålla kroppen varm. 

En snygg jacka för träning köps helst på en sportbutik istället för en modeshop. Jackan kommer att vara utformad för rörelse och inte överdrivet fodrad så du fortfarande kan träna i den. Varför inte köpa en jacka med loggan på favoritklubben eller köpa en jacka från din lokala idrottsförening för att visa stöd?

Material

Närmast kroppen ska du fukttransporterande material, det vill säga funktionskläder. De bästa och varmaste består av merinoull. Det är ett elastiskt material som håller värmen även om plaggen skulle bli blöt. Merinoullkläder kostar lite mer, söker du billigare alterantiv ska du satsa på polyester. Undvik bomull i alla lager då bomull suger åt sig vätska och håller kvar det vilket gör kläderna tyngre och kallare. 

Mellanlagret

Mellan yttersta lagret och ullunderstället ska du ha ett isolerande laget. Det mellersta lagret ska helst ha dragkedja så du kan öppna upp och ventilera om du blir för varm. En tröja kan med fördel ha hål för tummarna så ärmarna hålls på plats och byxorna kan vara vanliga tights eller lätt fodrade. Du behöver inte lika tjockt lager på benen som överkroppen. En del har dock en tendens att bli kall om höfter och rumpa, då kan du ta på ett par shorts över tightsen.

Skor

Gillar du vinterlöpning ska du ha plastdubbar och tjockare sula på skorna. Det blir tyngre löpning, speciellt om vägarna inte är helt skottade. Förvänta dig inga stora resultat under vintermånaderna utan satsa på teknik och att hålla konditionen på samma nivå. Springer eller går du på sjöar eller där det bildas mycket is är det viktig med metalldobbar istället.