Prova på utförsåkning

Vintern är ju den tiden vi lägger om praktiskt taget alla planer om utomhussporter. En av de aktiviteter som alltid är populärt när snön täcker nästan allt är utförsåkning. Många längtar efter att få ge sig ut i backarna när vintern äntligen kommer. Är man dock en av de som aldrig provat på detta tidigare vill vi slå ett slag för utförsåkningen här.

Sverige har gott om bra skidorter att välja mellan för den som verkligen är intresserad av att prova på utförsåkning. Har man dock möjligheten att prova detta lokalt behöver man ju inte planera in att åka bort en weekend bara för att prova på något nytt.

Många platser har möjligheten att låna ut skidutrustning till nya åkare, vilket helt klart är något man bör satsa på som nybörjare. De kan hjälpa till att hitta det fungerar bäst för en och även ge råd och tips på hur man börjar åka, vare sig man väljer skidor eller snowboard. Utrustningen inkluderar inte bara skidor/snowboard utan även hjälm, skidglasögon, pjäxor, och även stavar om man åker med skidor.

Finner man att detta är något som passar en själv som handen i handsken bör man nog titta på att investera i sin egen utrustning istället för att alltid låna. Detta är speciellt praktiskt om man har nära till en backe. Tack vare storleks- och passningsguider är det väldigt lätt att skaffa allt detta online. Då har man ju i regel även tillgång till ett större utbud än ens lokala sportbutik.

Förutom den utrustning man behöver för att ägna sig åt utförsåkning är det även rekommenderat att investera i passande kläder. Börja med ett bra underställ som inte bara kan hålla värmen utan även transportera bort fukt från kroppen. Utan detta kommer det inte bli en väldigt trevlig upplevelser efter ett par åk. Satsa sedan på ett mellanlager som passar temperaturen. Är det soligt och ganska varmt räcker det ofta med ett ganska tunt lager. Avsluta sedan med ett vatten- och vindtätt lager både på över- och underkroppen för att hålla elementen utanför.