Uppmuntra sportintresse hos barnen

Ett intresse för sport och idrott kan vara väldigt positivt för barns hälsa. Men det kräver i regel att intresset uppmuntras av föräldrarna för att verkligen ge effekt. Den fysiska aktivitetsnivån hos barn har gått ned de senaste åren. Och detta har bland annat lett till allt fler överviktiga barn. Som förälder har man ett ansvar att värna om barnens hälsa och ett sätt är naturligtvis att få dem intresserad av att utöva en sport eller något liknande.

Det finns otaliga idrottsklubbar i Sverige och det är väldigt vanligt att det finns möjligheter för unga barn att få komma in och prova att utöva sporten eller idrotten. Detta är en efterforskning man som förälder kan själv göra när ens barn visar ett intresse för någon sport.

I andra fall kan man själv vara den som går till barnen med förslag om sporter, idrotter eller andra fysiska aktiviteter som kan få dem att röra på sig lite mer. Det behöver inte allt vara fotboll eller ishockey. Många har exempelvis funnit stort nöje i att lära sig dansa. Och det är något barn också har stora möjligheter till idag.

Att förlita sig på att barnen själva hittar och uttrycker intresse för dessa sortens aktiviteter kan många gånger vara att lägga för stor del av ansvaret över deras egen hälsa. Försök istället vara en drivande faktor i detta och prata med dem för att se om ni tillsammans kan hitta något som skulle passa.

Se till att aldrig tvinga dem till att spendera tid med något de egentligen inte vill. Men försök gärna övertala dem att prova på det under en viss tid. Barn kan ibland ha lite väl lätt för att ge upp bara för att de inte klarar av något. Var då noga med att berätta för dem att ingen är en expert när de först börjar och det kan ta tid att blir bra på något. Men så länge de försöker är det allt som någon kräver av dem.