Populära sporter internationellt

Idrott och sporter är inte bara populärt bland barn och ungdomar. Det uppskattas även upp i hög ålder, fast det brukar skifta mer åt att titta på sporten än att delta. Och när man ser på profesionella ligor, finns det gigantiskt intresse världen över. 

Fotboll

Fotboll är världens populäraste sport. Den spelas i någon variant över hela världen, från barnsben till ålderdomshemmet. Fotboll har blivit så stort att den största organisationen, FIFA, tjänar miljarder på att arrangera tävlingar. Sporten har också fört med sig huliganer, något man ofta förknippar med den brittiska fotbollskulturen. Men även i Sverige kan kärleken till ens lag leda till lagbrott

Fotboll har också, tillsammans med flera andra sporten, medfört betting. Att hitta dagens speltips inför nästa stormatch har blivit en karriär för vissa människor. Det finns företag vars enda uppgift är att via vilka odds som finns på nätet. Betting har blivit ett sätt att göra sporten ännu mer spännande. Det händer till och med att folk bli rik på det. Under finalematchen mellan Argentina och Tyskland var det nästan ingen som trodde på Tyskland, förutom en man som satsade helt rätt och därmed vann 165 000 kronor

Hockey

Det har inte samma spridning runt världen, men i västvärlden får hockey ofta konkurrera med fotbollen om första platsen. Sverige är till stor del en hockeynation, även om fotboll fortfarnade ligger högst på listan. Tack vare vårt kallare klimat kommer många i kontakt med hockey redan som barn när man åker skridskor på sjöar och kommunens isbanor. Man trodde 2010 att hockey skulle ta över första platsen i Sveirge, men än så länge har det inte hänt. 

Hockey bland ungdomar och barn är populärt men också en kostsam sport, en anledning varför en del väljer fotboll istället. Dock kan men inte se någon publikskillnad mellan vuxna och barn på en hockeymatch, gillar föräldrarna sporten är det stort chans att barnen också gör det.