Styrketräning - viktigt för näst intill samtliga sporter

Det spelar i princip inte någon roll vilken sport du än håller på med. Styrketräning kommer med allra största sannolikhet att förbättra dina nuvarande resultat, om det är så att den utförs på ett bra sätt och din kropp ges rätt förutsättningar för att stärkas.

Styrketräning är nödvändig för att nå toppen av din förmåga

I många idrotter finns det en gräns för hur långt teknik och talang kan ta dig utan att du bygger någonting alls på din egen fysik. I fotboll blir det exempelvis till sist väldigt svårt att hävda sig på planen utan lite muskler på kroppen. Trots att du är rent tekniskt bättre än någon annan spelare så kan de kompensera för sin bristande teknik genom att vara bättre kroppsligt tränad än dig. De springer enklare ikvapp dig, trots att du lyckas finta bort dom både en och två gånger, och kommer de dig nära in på kroppen så är det enklare för dem att vinna närkampen. Du får med andra ord ett stort försprång till andra spelare om du har en betydligt bättre fysik, något som gör att den som lyckas skaffa sig hela paketet kommer känna en betydande skillnad sett till sin kapacitet som idrottare.

Det spelar faktiskt heller ingen roll om du sysslar med en fyfiskt aktiv sport eller en mera stillasittande variant som till exempel sportskytte. Styrketräning är dig ändå till gagn då en starkare kropp hjälper dig att bli piggare, få bättre koncentrationsförmåga och må bättre i allmänhet. Med andra ord kan din ökade fysik leda till att din hjärna enklare tar bättre beslut, något som är värdefullt för alla indrottare, eller ja, faktiskt alla människor drar nytta av detta.

Viktigt att träna rätt

Styrketräning är dock inte per automatik bra för dig hur du än väljer att träna. Vare sig du använder den egna kroppen som vikt eller annan utrustning, krävs det att du genomför övningarna så att det inte är skadligt. Du behöver rätt teknik och bör heller inte lyfta alltför tungt innan du fått koll på läget. Efter träningspasset är det även oerhört viktigt att du låter kroppen varva ner och att du stretchar för att hålla dig mjuk, då rörlighet är minst lika viktig i en rad olika sporter.

Näringsintaget

Den som tränar hårt måste se till att kroppen har nog av de byggstenar som krävs för att kroppen ska kunna utvecklas i rätt riktning och inte bara brytas ner. När du styrketränar bryter du nämligen ner musklerna så att de sedan ska få en chans att växa, men om du inte får i dig nog mycket av den näring du behöver så kommer du inte nå några bra resultat. Det är därför viktigt att du äter och dricker rätt när du tränar hårt, eller kompletterar din vanliga kost med något bra substitut.