Ta med dig familjen på cykeltur

Det är viktigt att träna - oavsett ålder. Ibland kan dock motivationen tryta. En rolig och varierande träningsform kan då vara ett ypperligt sätt att sänka tröskeln till träning. Här är cyklingen ett särskilt bra alternativ. Det är en motionsform som passar de allra flesta - oavsett om du vill satsa på flera hårda pass i veckan eller om du bara vill ta en skön cykeltur på söndagen. Att cykla gör dig både friskare och gladare tack vare de stora hälsofördelarna – och det är också något som hela familjen kan göra tillsammans.

Cykelutflykt

En cykelutflykt med hela familjen är ett perfekt tillfälle att slå flera flugor i en smäll. Ni får värdefull träning, ni kan se till att ta in en härlig natur - och ni får kvalitetstid med varandra. För att det ska bli en trevlig upplevelse gäller dock att hela familjen har bra cyklar som är bekväma att cykla längre sträckor med. Om barnen ska få egna cyklar, tänk på att inte köpa en för stor cykel. Just cyklar går inte att ”växa i” eftersom en för stor cykel blir svår att kontrollera och kan vara farlig för barnet att använda. Om du behöver hjälp att välja rätt cykel till ditt barn, vänd dig till en kunnig återförsäljare.

Det finns några saker att tänka på när det kommer till cykelutflykter med hela familjen. Givetvis gäller det att vara rädd om sig och helst endast cykla på cykelbanor. En hjälm är en självklarhet - särskilt för familjens yngre medlemmar eftersom alla upp till 15 år måste använda hjälm.

I Sverige är vi välsignade med många fina platser som lämpar sig utmärkt för cykling. Om ni bor centralt i en stad finns det ofta möjlighet att ge sig ut till naturområden i närheten för att få cykla i en grönare miljö.