Hockey - en av våra mest populära lagsporter

I Sverige kan man ganska lugnt påstå att hockey är en utav våra mest populära lagsporter. Beroende på vilken sorts statestik man mäter kan man dock få olika resultat och fotbollen samt innebandyn är starka konkurrenter i kampen om topplaceringarna.

Positioner och ledarroller

Hockey spelas, som de allra flesta redan vet, på is och ett lag innehåller en center, två forwards, två backar och en målvakt, samt utbytare till dessa positioner. Ett lag leds allt som oftast av en lagledare, en eller flera tränare, en materialansvarig och någon som har en hyfsad koll på hur man tar hand om diverse skador som då och då uppstår på planen. På högre nivå så kan en tränarstab även innehålla vad vi skulle vilja kalla en scout på läktaren, som kan överblicka spelet på ett sätt som man inte riktigt gör nera vid rinken. Detta är dock som sagt inget som är sådär jättevanligt och snarare en fråga om hurvida ett topplag känner att detta är dom till gagn eller inte. Vissa huvudtränare kan exempelvis störa sig mer på input från någon på läktaren mer än något annat, och i dessa fall så är det ju uppenbart inte till någon vidare nytta.

Gå med i ett lag

För att kunna träna och spela hockey så krävs det att man går med i ett lag, som i sin tur blir tilldelad olika ispass beroende på en rad olika kriterier. Då sporten är så pass populär som den är så är det ofta ont om ispass då alla måste samsas om dessa, vilket gör att det är än viktigare att dyka upp på de utsatta träningstiderna, då de annars bättre nyttjats av någon annan. I många städer är det dessutom inte bara hockeyn som slåss om träningstiderna, utan också konståkningen. Ofta får dock hockeyn en rad fördelar sett till träningstiderna, eftersom sporten har betydligt fler utövare.

Utrustning

En hockeyspelare kräver en hel del grejer för att göra sig redo inför ett ispass. Allt ifrån nödvändig utrustning som skridskor och klubba, till olika sorters skydd som hjälm och handskar. Det är viktigt att allt sitter som det ska och att man sett till att verkligen skaffa sig det man behöver, annars är risken stor att man kan råka ut för allvarliga skador, som ingen vill vara med om.

Att börja i tid

Från en början så är ishockeyträning mycket på lek, det ska vara roligt att spela ishockey. Att börja i tid är en viktig del i att bli duktig på det man gör. Även om inte alla blir proffs i slutändan så är det viktigaste att man har roligt och att man spelar för att det är skoj. Om man tittar på Peter Forsberg, Markus Näslund och de som blivit proffs så har alla börjat när de var i 5 till 6 års ålder. Det har spontanidrottat mycket, spelat landhockey på vägen hemmavid för att utvecklas som hockeyspelare. 

Förr eller sensare blir leken allvar

När man kommit upp en bit i åren som hockeyspelare brukar man börja varva ispassen med både styrke- och konditionsträning. Anledningen är det plötsligt börjar ställas högra krav på fysiken då spelet blir tuffare för varje år och närkamperna kräver därför extra styrka och kondition för att man ska klara av dem på bästa sätt. Det är självfallet forfarande viktigt att både ha en bra skrido- samt klubbteknik, men det räcker alltså inte längre för att ta en hela vägen i mål. I denna fas av en spelares utveckling är det därför viktigt att äta och sova i nog stor utsträckning för att kroppen ska kunna utvecklas på ett önskvärt sätt. Får den inte alla byggstenar den behöver är chansen istället stor att träningen kan få negativa effekter och bland annat leda till trötthet.